Gratis verzending vanaf € 20

De specialist in verwarmde kleding

Voor 23:00 uur besteld morgen in huis

Wil jij beginnen met karpervissen maar weet je niet waar je moet beginnen of vang je nog maar weinig karpers? Dan ben je bij deze blog op de juiste plek. Karpervissen is natuurlijk een fantastische hengelsport maar het is ook makkelijk om iets verkeerd te doen. Om jou de goede kant op te helpen staan hier 10 tips die ervoor zorgen dat jij meer karpers zal vangen!

Tip 1: Bestel een VISpas  

Allereerst is het belangrijk om je VISpas niet te vergeten als je gaat vissen. Een VISpas is verplicht voor iedereen die een hengel in het water gooit. Met het hebben van een geldige VISpas voorkom je hoge boetes en dus veel ongemak wat je vistrip kan verpesten. Hier bestel je een VISpas!

Tip 2: Vinden van de juiste visstek 

Een juiste visstek vinden is cruciaal voor een leuke tijd aan de waterkant en is dus belangrijk dat je hier voldoende aandacht aan besteed. Karpers leven het liefst in stilstaand of langzaam stromend water met een zachte bodem. Zo zijn karpers te vinden grachten, kanalen, meren en plassen. Daarnaast zijn karpers vaker te vinden op kenmerkende punten in het water. Deze typische en kenmerkende gedeelten van het water bevatten meer voedsel voor en kunnen ook dienen als een schuilplaats voor de karper.  

Vissers aan de waterkant

Het eerste kenmerkende punt waar je veel karpers vindt zijn overhangende bomen. De karper passeert deze stekken regelmatig terwijl hij zoekt naar voedsel. Dit zijn ook nog eens mooie visstekken omdat ze makkelijk te vinden zijn en rond elk meer voorkomen. Een tweede visstek die eveneens makkelijk te vinden is en waar de karper dol op is zijn openingen tussen eilanden, ook hier omdat er meer voedsel te vinden is en vaak onderdeel is van zwemroutes.  

Naast deze twee kenmerkende punten zijn karpers ook te vinden in bij de volgende stekken: rietkragen, lelies, wiervelden, inhammen, kruisingen van wateren, beschoeiingen, lage bruggen, brugpijlers en dukdalven. 

Tip 3: Ga op het juiste tijdstip vissen  

Al heb je de beste visstek en de juiste uitrusting, je gaat alsnog bijna niks vangen als je op het verkeerde tijdstip gaat vissen. Karpers zijn het meest actief in de vroege ochtend en in de avond. Om een hogere vangkans te hebben is het dus verstandig om in de vroege ochtend en avond je hengel uit te werpen. Dit is onder de meeste vissers wel bekend, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte! 

Tip 4: Zorg voor een goede hengel

Een goede hengel voor het karpervissen is uiteraard van groot belang bij het vissen naar karper. De meeste hengels met middelmatige tot middelzware kracht en snelle actie zullen goed werken voor beginnende karpervissers. Welke hengels dit precies zijn kun je onderscheiden aan de hand van twee factoren: De hengel lengte en hengel sterkte.  

Hengellengte en werpafstand staan altijd in verband met elkaar. Hoe langer de hengel, hoe langer de worp. Zo zijn kortere hengels handig bij het vissen in vijvers, kleine meren en bebost gebieden met beperkte werpruimte. Hengels met een bereik van 2,75 en 3 meter zijn hier ideaal voor. Hengels voor het middensegment zijn met een bereik van 3,3 meter goed. Voor vissen op grote watermassa zijn hengels met een bereik van 3,60 meter het beste. 

De hengelsterkte is de maat voor de hoeveelheid kracht die op een hengel uitgeoefend moet worden om de punt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Leuk feitje; deze maatstaf komt uit het Verenigd Koninkrijk. De hengelsterkte die in de karpervisserij het best gebruikt kan worden is 2,75 lbs volgens de Britse normen.  

Tip 5: Kies het juiste karperaas 

Er is heel veel aas waaruit je kan kiezen als visser, maar welk aas werkt het beste voor de karper? Je kunt karper vangen met veel verschillende aassoorten, omdat het een echte alleseter is. Zo heb je boilies, maar ook mais, hennep, tijgernoten en pellets.  

Karperaas

Het allereerste karperaas is de boilie; de boilie is een rond balletje deeg dat gekookt wordt zodat het een harde buitenlaag krijgt. Door de harde laag aan de buitenkant kan de witvis het aas niet weg eten. Een karper krijgt de boilie daarentegen makkelijker kapot waardoor je gericht op karpers kan vissen zonder dat je last hebt van witvis. Om deze reden is de boilie ook het meest gebruikte karperaas onder karpervissers.  

Echter kun je naast de boilie ook gebruik maken van ander karperaas. Zo zijn mais, tijgernoten, hennep en pellets goede keuzes voor karperaas. Nadeel aan deze zogenoemde particles is dat mais, hennep en pellets klein en zacht zijn wat ervoor zorgt dat ook witvis van dit aas zal eten.  

Tip 6: Juiste rigs  

Er zijn ontzettend veel rigs in het karpervissen. Altijd is er wel een nieuwe rig in de mode en dus kan het heel lastig zijn de juiste voor jezelf te vinden. Een tip die je hier bij mee kan nemen is dat je rigs gaat gebruiken die zichzelf al veelvuldig hebben bewezen en zich kunnen resetten zodra ze worden opgezogen en worden uitgespuugd. Een voorbeeld van een eenvoudige te maken rig is de combi rig, deze valt bijna altijd weer mooi terug in positie en is kant en klaar te kopen.  

Tip 7: Vislijn karpervissen

Je hebt verschillende soorten vislijnen die je kan gebruiken bij het karpervissen. Je hebt gevlochten lijnen en nylon vislijnen. Gevlochten lijnen hebben over het algemeen een kleinere diameter dan een nylon vislijn met dezelfde sterkte. Dit zorgt ervoor dat je meer lijnen om je molen kunt spoelen. De kleinere diameter zorgt daarnaast ook voor minder luchtweerstand waardoor je verder kunt werpen. Nadeel van de gevlochten lijn is dat deze de neiging heeft te zweven.  

Vislijn karpervissen

Over het algemeen geldt dat je het best de zwaarste lijn kunt gebruiken waar je mee weg kunt komen. Daarbij is een goede startplaats 30 honderdste. Het is belangrijk te zeggen dat ook al heb je een ontzettend sterke lijn, je maar evenveel druk kunt uitoefenen wat je hengel en molen toelaten. Toch zijn hogere lijnsterkten nuttig bij het gooien van zwaardere gewichten en vissen met obstakels.  

Tip 8: Gebruik onthaakmat 

De onthaakmat is een belangrijk product voor de karpervisser. Het is namelijk van vitaal belang dat je de karper vanaf het moment dat je deze begint te landen goed behandeld. Van het onthaken van de karper tot het klaarmaken om te wegen, tot het nemen van foto’s en het terug in het water loslaten. Als je geen onthaakmat gebruikt bestaat de kans dat je de karper onnodig beschadigd wat in sommige gevallen zelfs tot de dood kan leiden.  

Tip 9: Het verzorgen van de karper 

Hopelijk zul je uiteindelijk zelf een karper kunnen haken en deze kunnen scheppen. Hierbij is het uiterst belangrijk dat je de karper goed verzorgt zodat deze zonder schade weer terugkeert in het water.  

Heb je een karper in je schepnet dan is het allereerst belangrijk om geen spanning te houden op de lijn. Je moet altijd kijken of je de karper in het water kunt onthaken, dit vermindert namelijk de kans dat de haak uitscheurt een stuk op het moment dat je de karper naar de onthaakmat tilt. 

Kun je vis in het water onthaken volg dan de volgende stappen: 

1)  Allereerst haal je het schepnet uit het spreidblok en houd de spreidarmen parallel tegen elkaar aan.  

2) Vervolgens rol je het net op tot je bijna bij de vis bent, maar hierbij moet je de karper niet optillen met het net. Als de vinnen van de karper niet gestroomlijnd tegen het lichaam aanliggen kunnen de vinnen namelijk breken.  

3) Als de vinnen tegen het lichaam aanliggen kun je de vis uit het water tillen naar de onthaakmat, waarop je de vis voorzichtig neerlegt zonder deze te beschadigen.  

Tip 10: Kapervissen met koud weer 

De meeste vangkans heb je als je gaat karpervissen in de vroege ochtend of later op de avond. Dit betekent dat je vaak stil zit bij koude temperaturen. Het is dus belangrijk om je lekker warm aan te kleden. Je kan hierbij natuurlijk een normale winterjas of thermo kleding aandoen, maar een verwarmde jas is een fijnere optie.

Visplek

Magnetar Heat 

Een goed voorbeeld van een kwalitatief goede verwarmde jas of verwarmde bodywarmer is de Magnetar Heat. Deze jas bevat elektrische draden die tot 60 graden op kunnen warmen en dit 7 uur vol kunnen houden. Met deze jas hoef je dus niet kou te kleumen tijdens de koudste uurtjes van de dag/ nacht, maar heb je een plezierige en vooral warme tijd aan de waterkant. Dus waar wacht je nog op, pak je hengel, kleed je warm aan en ga lekker naar de waterkant!