Gratis verzending vanaf € 20

De specialist in verwarmde kleding

Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

De zomer is aan zijn einde gekomen en in sommige skigebieden is er al sneeuw gevallen, dit betekent dat de wintersport steeds dichterbij komt. Elk jaar doen wetenschappers uit heel de wereld voorspellingen voor de komende winter. Wetenschappers verwachten dat aankomende winter erg koud gaat worden, wellicht de koudste in 100 jaar. Deze voorspelling is voor wintersporters erg positief. Er is niet alleen een grote kans op een koude winter, maar ook op een hoop sneeuwval. Wees hier goed opvoorbereid en zorg dat je alles hebt voor jouw wintersport!

Een steeds extremer klimaat 

De afgelopen jaren is het weer steeds extremer geworden, niet alleen in de wintermaanden. Volgens deskundigen waren de afgelopen vijf zomers de meest warme ooit in Europa. Ook in het voorjaar wordt het steeds warmer, de afgelopen vijf jaar lag de temperatuur in het voorjaar gemiddeld twee graden hoger dan in de voorgaande jaren. Daarentegen worden de winters juist een stuk kouder, dit geeft aan dat het klimaat in Europa extremer wordt. Er ontstaat hierdoor een groter verschil tussen het voorjaar en najaar.  

Extreem klimaat

Deskundigen verwachten dat in veel delen van Europa al vroeg de temperatuur daalt. Dit begint eind oktober en zet zich door in november. De verwachting is dat de novembermaand in het grootste deel van Europa twee tot drie graden kouder gaat worden dan de afgelopen jaren. Het is belangrijk om een goede uitrusting te hebben tegen deze kou, een verwarmde jas is hier ideaal voor. De jas van bijvoorbeeld het merk Magnetar is elektrisch verwarmbaar tot ruim 60 graden! 

Waarop baseren deskundigen voorspellingen? 

Er wordt naar tientallen verschillende factoren gekeken om het weer te voorspellen, er wordt voornamelijk gekeken naar de voorafgaande maanden. De nazomer is ook een belangrijke factor waarnaar gekeken wordt, er wordt gekeken naar de duur van de nazomer, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid regenval.  Dit jaar was het contrast van de nazomer en het begin van de herfst relatief groot, waardoor deskundigen hier de schattingen op baseren.  

Ook wordt er gekeken naar andere gebieden, gelegen op het zuidelijk halfrond. De winter in het zuidelijk halfrond is precies omgedraaid met de winter in het noordelijk halfrond. De winter begint in het zuidelijk halfrond 21 juni en is officieel voorbij op 20 september. De winter op het zuidelijk halfrond is nu ruim een maand voorbij en is één van de strengste in de afgelopen jaren geweest. Antarctica heeft zelfs de koudste winter ooit gehad! 

Dit is voor deskundigen een grote aanwijzing dat de aankomende winter voor het noordelijk halfrond ook erg streng gaat worden.  

Positieve sneeuwvoorspellingen 

Bij de voorspellingen voor het weer wordt er niet alleen naar temperatuur gekeken. Over alle verschillende factoren worden voorspellingen gedaan. De voorspelling voor een strenge winter heeft een duidelijk verband met de voorspelling op een hoop sneeuwval. Door de lage temperatuur is er een vergrootte kans op sneeuwval, helemaal op grote hoogte, voor hooggelegen skigebieden ziet deze wintersport er dus rooskleurig uit.  

Positieve sneeuwvoorspellingen

Ook zorgt de lage temperatuur ervoor dat de gevallen sneeuw langer blijft liggen. Vooral op lagergelegen skigebieden is dit een jaarlijks terugkomend probleem, de gevallen sneeuw valt voornamelijk in de koude nachten en dooit overdag in een hoog tempo weg. Ook de kwaliteit van de sneeuw daalt snel, dit komt door de zon en de hogere temperatuur overdag. Voor wintersporters is dit altijd een grote ergernis. 

De voorspellingen geven aan dat de gehele temperatuur dit jaar een stuk lager kan worden dan voorgaande jaren, wat een positief effect op de sneeuw heeft. De lagere temperatuur zorgt ervoor dat er sneller sneeuwkristallen in de lucht ontstaan. Deze sneeuwkristallen worden op een gegeven moment zo zwaar dat ze vallen, dit resulteert in sneeuw. Wanneer de temperatuur hoger is vormen deze sneeuwkristallen een stuk lastiger, wanneer de sneeuwkristallen klein blijven zijn ze niet zwaar genoeg om te vallen. Een lagere temperatuur is daarom erg gunstig voor de hoeveelheid sneeuwval.  

Door een lagere temperatuur blijft de sneeuw ook een stuk langer liggen en blijft de structuur gelijk. Dit is positief nieuws voor elke wintersporter, want van zogeheten ‘papsneeuw’ wordt niemand blij. Wanneer de voorspellingen uitkomen is dit erg positief voor de wintersport, geen last meer van ‘papsneeuw’! 

Aankomende periode nog even afwachten  

Ondanks alle positieve verwachtingen kunnen we nog niet uitgaan van een sneeuwzekere wintersport. De deskundigen die voorspellingen hebben gedaan geven aan niet zeker van hun zaak te zijn en de schattingen zijn gebaseerd op de bovenstaand uitgelegde factoren. Het is een kwestie van afwachten wat er de aankomende maanden gaat gebeuren. Tot nu toe ziet het er positief uit, maar het klimaat heeft zich afgelopen jaren al verschillende keren bewezen dat moeder natuur erg onvoorspelbaar kan zijn.  

Voor veel wintersporters is het weer en de hoeveelheid sneeuw een doorslaggevende factor en zullen zij de weersvoorspellingen nauwkeurig in de gaten houden. De wintersport is voor veel mensen de favoriete vakantie. Wij hopen daarom dat de voorspellingen uitkomen en dat er aankomende winter flink geskied en gesnowboard kan worden.  

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Helaas is de enige optie om dagelijks de weersites in de gaten te houden en je alvast goed voor te bereiden op de wintersport. Als we de voorspellingen geloven moeten we dus uitgaan van veel kou. Op de piste is het extra belangrijk om warm te blijven.

Koffer inpakken

Bij temperaturen onder het vriespunt heeft je lichaam veel moeite om zichzelf op temperatuur te houden, helemaal wanneer je onderaan de piste bij de skilift staat te wachten. Elke wintersporter heeft het vast wel eens meegemaakt. Je bent heerlijk aan skiën, je hebt de eerste piste gehad en je moet vervolgens ruim een half uur wachten voor de lift. Op dat moment koel je flink af en sta je te bibberen in de rij.  

Het comfort van een verwarmde jas 

Een verwarmde jas van Magnetar is de ideale oplossing voor dit probleem. De jas is elektrisch verwarmbaar tot wel 60 graden en is binnen enkele seconden op een comfortabele temperatuur. Met één klik op de knop wordt de jas verwarmd en hoef je niet meer bibberend in de rij voor de skilift te staan. Wanneer je weer op temperatuur bent gekomen tijdens het skiën is de verwarmingsfunctie met één klik weer uit te zetten! 

Laat de kou jouw wintersport plezier niet verpesten! Het beloofd een strenge winter te worden met veel sneeuw en véél kou. Met een verwarmde jas zorg jij dat je ten alle tijden warm blijft, ook onderaan bij de skilift. Wil jij ook zonder het koud te hebben op de latten staan deze wintersport? Neem dan een kijkje op onze bij onze elektrisch verwarmde kleding of neem contact op met één van onze adviseurs!