Gratis verzending vanaf € 20

De specialist in verwarmde kleding

Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Mensen die het heel jaar buiten werken weten dat lage temperaturen risico’s met zich mee brengen. In deze blogs behandelen wij de meest voorkomende risico’s van werken in de kou en hoe je deze kunt voorkomen.

Onderkoeling

De gemiddelde lichaamstemperatuur van een mens is 37°C. Als de lichaamstemperatuur daalt met .5°C kunnen bepaalde lichaamsfuncties minder goed functioneren. Wanneer de lichaamstemperatuur van een mens onder 35°C komt is er sprake van onderkoeling. 

Dit heeft veel invloed op belangrijke processen van je lichaam. Zo kun je met kou minder goed bewegen. Het grootste risico dat onderkoeling met zich meebrengt is een hartstilstand. Dit noemen wij niet je angst aan te jagen, maar wel zodat je de risico’s kent en je weet hoe gevaarlijk buiten werken in de winter kan zijn. 

Vermindering van alertheid

Als het koud is gaat je reactiesnelheid en alertheid omlaag. Dit komt doordat alles langzamer gaat werken in een koude omgeving. Wanneer het te koud is ben je dus niet in staat om taken optimaal uit te voeren. Dit is een verdedigingsmechanisme van jouw lichaam. Wanneer je lichaam merkt dat het koud wordt, gaat het maatregelen nemen zodat het niet onderkoeld raakt. 

Uitglijden

Vaak gaan koude werkplekken gepaard met een gladde werkomgeving. Dit verhoogt het risico op botbreuken of erger. Dit is gevaarlijk op zich, maar vaak gaat werken in de de bouw gepaard met hoogtes, wat het risico nog meer vergroot. Daarom is het belangrijk dat werkgevers maatregelen nemen tegen dit risico.

Wat kun je doen om een koude werkomgeving te verbeteren?

Dit is een zeer relevante vraag voor werkgevers: ‘Welke maatregelen kan ik nemen zodat mijn werknemers minder risico lopen?’. De arbowet geeft hieraan al een aantal richtlijnen voor. Echter hebben wij ook nog een aantal tips om medewerkers te helpen en de risico’s te verkleinen:

  1. Zorg voor een goede verwarming op de werkplaats
  2. Scherm de werkplaats af van wind en regen
  3. Voorkom aanraking met koude materialen
  4. Zorg voor goede verwarmde kleding, zoals schoenen met veel grip en een verwarmbare jas, verwarmd vest dames en heren of een bodywarmer met verwarming.
  5. Wissel werkzaamheden in een koude omgeving af met werkzaamheden in een warme omgeving

Zorg er dus voor dat je deze tips opvolgt zodat je minder risico loopt. Dan is het in de kou werken niet meer risicovol maar verdient het alle respect, want werken in de kou is niet niks.