Gratis verzending vanaf € 20

De specialist in verwarmde kleding

Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Een hoog ziekteverzuim is nadelig voor zowel werkgever als werknemer. De werkgever lijdt productieverlies, moet het loon van de medewerker door betalen en een vervanger zoeken. Gevolgen voor de medewerker zijn: minder betrokkenheid en een daling van motivatie en werkplezier.

Het ziekteverzuim omlaag brengen heeft voor elke organisatie positieve effecten. Benieuwd hoe je het ziekteverzuim van jouw organisatie kan verminderen? Hieronder lees je 5 tips!

Tip 1: Houd verzuimcijfers in de gaten!

Door het analyseren van verzuimcijfers binnen jouw organisatie ontdek je vroegtijdig problemen. Zie je een trend bij een bepaalde functie, afdeling of leeftijdscategorie? Of juist bij bepaalde regio’s of teams? Pak dit dan aan door de oorzaken van het ziekteverzuim te analyseren en te komen tot oplossingen, die zullen bijdragen aan het verlagen van je verzuimpercentage.

Tip 2: Schep een duidelijk beeld

Niets is vervelender dan verwarring over een bepaalde taak of functie. Als je als werknemer niet weet waar je verantwoordelijk voor bent en en wat er van je verwacht wordt, kan dit resulteren tot stress en lichamelijke klachten zoals vermoeidheid. Deze effecten zijn negatief voor het verzuimpercentage. 

Belangrijk als werkgever is dus om taken en functies binnen de organisatie af te kaderen en voor iedere medewerker helder te krijgen. Zo verminder je het ziekteverzuim binnen het bedrijf aanzienlijk.

Tip 3: Biedt mogelijkheid tot thuiswerken

Het hebben van een zieke werknemer op de werkvloer kan leiden tot een verhoogd ziekteverzuim. Ziekte wordt namelijk verspreid door fysieke contactmomenten. Door het aantal contactmomenten tussen medewerkers te verminderen zal de kans op zieke werknemers verminderen. Biedt werknemers daarom de mogelijkheid om af en toe thuis te werken. Thuiswerken zal het verzuimpercentage naar beneden halen.

Tip 4: Ken je werknemers

Heeft een medewerker privé problemen? Of heeft hij of zij mantelzorgtaken? Het kennen van je werknemers en het tonen van begrip kan helpen om werknemers uit het ziekteverzuim te houden. Plezier in het werk is een goed middel tegen verzuim. Het aanstellen van een coach kan bijdragen aan verhoging van dit plezier. Natuurlijk kost het geld, maar een werknemer in de ziektewet kost nog veel meer. Zorg als bedrijf dat je hierin een goede afweging maakt wat voor jouw organisatie meer waard is.

Tip 5: Verminder kou

Door kou moet je lichaam harder werken waardoor je weerstand naar beneden gaat en je ziek kan worden. Zorg als bedrijf daarom dat je werknemers warm blijven. Dit kan je doen door het verwarmen van de omgeving, maar een betere oplossing is het verwarmen van de werknemers zelf door het aanschaffen van elektrisch verwarmde kleding. Het aanschaffen van verwarmbare kleding zorgt daarnaast voor een lagere energierekening. Bij verwarmde kleding moet je denken aan een verwarmde jas, verwarmde bodywarmer of een verwarmd vest.

Benieuwd hoe je nog meer energie kan besparen op de werkvloer?